2018 Yılı Emeklilik Yaşı Hesaplama

2018 Yılı Emeklilik Yaşı Hesaplama

2018 Yılı Emeklilik Yaşı Hesaplama, Maaş ve yaş hesaplamaları nasıl yapılır? Emeklilik yaşı hesabı Türkiye’deki tüm çalışanların yaşı kaç olursa olsun belli periyotlarda yaptığı bir işlem olmak üzere, üzerinde en fazla tartışmalara neden olan konuların başında gelmektedir.



Bu hesaplamalarda emeklilik yaşı tablosu belirleyici olmakla birlikte, zaman zaman değişen prosedürler ve çalışanların özel durumları sayesinde emeklilik yaşı hesaplamalarında bazı değişkenliklerin göze çarptığı da görülmektedir.



Emeklilik Yaşı Hesaplama

Emeklilik yaşı hesaplama ne zaman ve hangi şartlarda emekli olacaklarını merak eden milyonlarca çalışan için çalışma hayatlarındaki en önemli gündem maddelerinden biri olurken, son dönemlerde internetteki hesaplama motorları ve e-devlet üzerinden de emeklilik yaşı hesaplamak oldukça kolay duruma gelmiştir. Son yıllarda yapılan bazı düzenlemeler emeklilik şartları bakımından mevcut standartları bir hayli değiştirmekle birlikte genel anlamda emeklilik hesaplamalarında değişikliklere de yol açmıştır. Tüm bu dinamiklerin yanında emeklilik hesaplamalarında;

  • İlk işe giriş tarihi
  • Toplam sigortalılık süresi
  • Malullük, yıpranmışlık ve engelli emeklilik durumu olup olmadığı
  • Askerlik ve çocuk sayısı gibi özel durumlar
  • Prim ödeme gün sayıları gibi detaylar emeklilik hesaplamalarında belirleyici olacaktır.

SGK 4A, 4B ve 4C İçin Emeklilik Hesaplamaları Farklılıklar İçeriyor Mu?

Daha önceden Sosyal Sigortalar Kurumu, (SSK) BAĞKUR ve Emekli Sandığı olarak ayrı şartlara tabi olunan ancak daha sonra SGK çatısı altında tek bir merkezde birleştirilen kurumlar emeklilik hesaplamalarında yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresinde bir farklılık içermese de emekli aylığı ve ikramiyesi konusunda belirleyici olabilir. 4A olarak isimlendirilen SSK, 4B olarak isimlendirilen BAĞKUR ve 4C olarak isimlendirilen Emekli Sandığı’na tabi olan çalışanlar için emeklilik hesaplamaları en son 2008 yılında değiştirilen kanun çerçevesinde olmaktadır.



Emeklilik Yaş Hesaplamaları Nasıl Yapılmaktadır?

1999 yılından itibaren kademeli olarak zorlaştığı görülen emeklilik şartları için en önemli hususun kişilerin ilk işe giriş tarihleri olduğu görülmektedir. Bundan hareketle Eylül 1976 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan bir çalışan 500 gün prim ödeyip 25 yıllık sigortalılık süresini tamamladığında 44 yaşında emeklilik hakkını kazanabilirken, emekli maaşının da nispeten yüksek olduğu da görülecektir. Ancak 2008 yılından sonra ilk kez sigortalı olarak çalışma hayatına atılan bir çalışan emekli olabilmek için 7200 gün prim sayısına ulaşarak 60 yaşını beklemek durumunda kalacaktır. BAĞKUR emeklilik hesaplama işlemlerinde de kolaylıkla görüleceği üzere 2015 yılından sonra işe giriş yaparak sigortalı olan bir erkek çalışanın emekli olabilmesi için de 72 yaşını geçmesi gerekecektir. Belirtilen farklılık prim ödeme gün sayılarında da kendini oldukça etkin bir şekilde belli ederken, 1999 yılından önce emekli olabilmek için 5000 prim günü yeterli olurken, yapılan son düzenlemede bu rakam 7200’e çıkarılmıştır.

Emeklilik Maaşı Hesaplamaları Nasıl Yapılmaktadır?

Emeklilik maaşı hesaplamalarında da kişilerin emekli olabilmek için farklı şartları sağlama durumlarının aynen devam ettiği kolaylıkla görülecektir. Emeklilik maaşı hesaplama konusunda en belirleyici etken kişilerin prim ödeme gün sayılarını ne denli aştıkları ve sigorta primlerinin hangi tutarlarda ödendiği olurken hem SSK hem BAĞKUR basamakları hem de Emeklilik Sandığı emekli maaşı hesaplamalarında çalışma hayatı boyunca alınan brüt maaşların, dolayısıyla da ödenen sigorta primlerinin oldukça önemli olduğu kolaylıkla görülecektir. Örneğin tüm çalışma hayatı boyunca asgari ücretten maaş alan bir çalışan ile bunun çok üzerinde maaş alan bir çalışanın emekli maaşları da birbirinden farklı olurken, prim ödeme gün sayıları arttıkça maaşların da üst sınıra doğru hareketleri de kolaylıkla gözlemlenecektir.



SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR