Ceviz Yetiştiriciliği Devlet Desteği, ceviz yetiştiriciliği hakkında devlet desteği almak için neler yapılır? Devlet destekli ceviz yetiştiriciliği, yeni üretimleri desteklemek amacıyla verilen yardımlardan bir tanesi. 2017 yılında verilen ceviz yetiştiriciliği desteği 2018 yılında da verilmeye devam ediyor.
Ceviz Yetiştiriciliği Devlet Desteği
Bu devlet desteği imkanından faydalanmak isteyenlerin gereken şartlara uygun olması ve başvuru yapması bekleniyor. Sadece ceviz yetiştiriciliği için değil, ceviz fidanı için de teşvikler veriliyor. Aynı zamanda bilgilendirici eğitimler de düzenlenerek, bu sürecin doğru ilerlemesine katkı sağlanıyor.
Ceviz Yetiştiriciliği Neden Destekleniyor?
2012 ve 2016 yılları arasında 5 milyon ceviz fidanının dikilmesi hedeflendi. Bunun sebebi son yıllarda yaşanan ceviz ithalinin yüksek rakamlara ulaşması. Orman Genel Müdürlüğü ‘Ceviz Eylem Planı’ hazırlayarak, iç piyasada üretimin artması yönünde teşvikler sağlamıştır. Bu teşvikler hem ceviz yetiştiriciliği konusunda hem de fidan desteği konusunda verilmiştir. Ceviz yetiştiriciliği projesi içerisinde bakım konularına da yer verilmiştir. 2018 ceviz desteğinin verilmeye devam edeceği yıllardan biri.
Ceviz yetiştiriciliği en çok Ege bölgesinde ilgi gördü. Zeytin yetiştiriciliği yapılan alanların revize edilerek ceviz yetiştiriciliğinde döndüğü gözlemleniyor. Hatta sırf ceviz yetiştiriciliği yapmak için Ege bölgesinin göç aldığı da bilinen veriler arasında. Ceviz yetiştiriciliğini bu denli cazip yapan bir diğer faktör ise, Orman Bakanlığının 49 yıllık ücretsiz yer tahsisi. Bir ceviz ağacının ortalama olarak 5 yılda büyüyüp meyve verdiği biliniyor. Devlet ise verdiğin desteğin geri ödemesini 15 yıl sonrasında da talep ediyor. Tüm bu sebepler birleşince ceviz yetiştiriciliğine ilgi de günden güne büyüyor.
Ceviz Yetiştiriciliğinde Hibe Başvurusu:
Ceviz hibe desteği 2018 yılında da başvurulara açıldı. Başvurunuzu yaparken, projelendirme yapmanız en önemli şartlardan. Bu projelendirmede ceviz ekeceğiniz toprak yapısı dikkate alınıyor. Aynı zamanda alanın büyüklüğü, elektrik ve su imkanları, ağaçlar arası dikim sıklığı gibi pek çok durum da göz önünde bulunduruluyor.
Ceviz yetiştiriciliğinde dönüm başına ortalama olarak 1000 TL destek verilmektedir. Bu desteklerin geri ödemesi 15 yıl sonra talep edilmektedir. Ancak öncelikle projenizin Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın onayından geçmesi gerekir.
Ceviz Yetiştiriciliğinde Hibe Şartları:
Hemen hemen her destekte olduğu gibi, ceviz yetiştiriciliği desteğinde de öncelikli olarak Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmanız gerekmektedir. Her sene buraya kayıt ve başvuru tarihleri Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenir. 2018 yılına kadar genellikle son tarih 31 Temmuz olarak belirlenmiştir. Fidanları aldığınız yerden alacağınız belgelerle ve sertifikanızla başvurunuzu gerçekleştirmelisiniz.
Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra Bakanlık tarafından gönderilen ilgililer, yetiştiricilik yapacağınız alana gelerek çeşitli incelemeler yapacaktır. Ödeme konusu için, Ziraat Bankası görevlendirilmiştir. 1 yıl geçtikten sonra ödemeleriniz başlayacaktır. Bir üretici en fazla 500 dekarlık alan için başvuru yapabilecektir.
Hibe Desteği Kapsamında Destek Verilen Konular:
Ceviz Eylem Planı çerçevesinde pek çok konuda hibe desteği sağlanmaktadır. Bunun sebebi, Türkiye içerisinde yeterli ceviz üreticiliğinin yapılmamasına bağlı olarak ithalat tutarlarının artış göstermesidir. Orman Genel Müdürlüğü Ceviz Desteği kapsamında destek verilen konular şu şekilde sıralanabilir:
- Fidan veya tohum bedeli (aşılı-aşısız)
- Dikim veya ekim bedeli
- Arazi hazırlığı
- Canlandırma kesimi
- Aşı kalemi veya göz aşı kalemi
- Proje yapım bedeli
- 3 yıllık bakım gideri
- Dikenli tel ve çit bedeli
Ceviz Yetiştiriciliği Desteği İçin Ayırılan Bütçe ve Diğer Konular:
Ceviz yetiştiriciliğinde en çok tercih edilen ceviz türü Chandler’dır. Fernor, Fernette ve Pedro gibi türler de tercih edilmektedir. Günümüze kadarki süreçte 2 milyon TL destek verilmiştir. Siz de kendi arazinizde ceviz yetiştirmek istiyorsanız özel ağaçlandırma projesi örneği hazırlayarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.