ÇKS Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

ÇKS Belgesi Nedir, Nasıl Alınır? Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren kişilerin kaydolduğu ve sistem aracılığıyla devletin sunduğu destek ödemelerinden yararlanabildikleri belgeye denmektedir. ÇKS belgesinin sorgulama ve kayıt işlemi en kolay e- devlet uygulaması üzerinden yapılabilmektedir.



ÇKS Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

Uygulamanın kullanılabilmesi için her çiftçinin e – devlet şifresi bulunması gerekir. Çiftçi kişilerin e – devlet şifresi yoksa kendilerine en yakın bir PTT şubesine giderek, 2 TL karşılığında e- devlet şifresi alabilirler. Ardından şifreyle sisteme giriş yaparak Çks belgesi sorgulama ve kayıt işlemi yapabilir; gerekli durumlarda belgenin çıktısını sistem üzerinde alarak resmi kurumlarda kullanabilirler.



Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıt Yaptırmak İçin

Çks 2018 kayıt işlemleri 3 farklı yolla yapılabilir. İlk yöntemde, arazi sahibi ÇKS kaydı oluşturabilir. İkinci kayıt şekli ise araziyi kiralayan çiftçinin kayıt yaptırmasıdır. Son kayıt yöntemi de arazi sahibinin 1.derecen akrabalarının yapacak olduğu kayıttır.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne ilk defa üye olacak kişiler, öncelikle ÇKS kayıt formunu doldurmalılardır. Formla birlikte; sahip olunan ya da kiralanan arsanın tapusuyla sisteme ibraz edilmesi gerekir. Tapu ya da kira sözleşmesinin Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından aslına uygundur şeklinde mühürlenmesi gerekmektedir. Arazi ibrazından sonraki aşama ise, boş C formunun doldurulmasıdır. Bu forma; ekim yapılacak arazinin bilgileri ve ekilecek ürünler hakkında bilgiler yazılır. C formu, bağlı olunan muhtarlığa imzalatılmalıdır.



ÇKS kaydı, farklı araziler için de oluşturulabilir. Farklı araziler için oluşturulan ÇKS başvurularında, arazi ikamet edilen yerdeyse işlem Tarım İl – İlçe Müdürlükleri’ne yapılır. İkamet edilen yerden farklı bir alanda arazi varsa bu noktada ÇKS kaydı arazinin bulunduğu Tarım İl – İlçe Müdürlükleri’ne yapılmalıdır.

Çiftçi Kayıt Sistemi İçin Gerekli Belgeler

Çiftçi belgesi almak için aşağıda belirtilen evrakların bulunması gerekmektedir. Bu evraklar;



  • ÇKS kaydı için talep dilekçesi,
  • ÇKS kaydının güncellenmesi istendiğinde, ÇKS’ye kayıt belgesi,
  • Arazinin tapı müdürlüğünden alınmış kayıtlarımıza uygundur olarak onaylı tapu örneği,
  • Ekilecek arazinin tapı kayıt beyan belgesi
  • Kimlik fotokopisi,
  • Çiftçi kayıt formu, tarımsal faaliyet formu, arazi bilgileri formu, birinci derecen akraba başvuruları için kira formu, hisseli araziler için bir kişinin ekim yapacağını gösteren muvvaffakatname – 1 form, arazi kiralıksa kira kontratı,
  • İlgili döner sermayeye ait makbuz, şeklindedir.

Çiftçi Kayıt Sistemine Kaydolurken Bilinmesi Gerekenler

Çiftçi Kütüğü Belgesi olarak da geçen Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi başvurularında dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Başvuru esnasında belge beyan ederken ve formlar doldurulurken, bilgilerin eksiksiz ve doğru olması çok önemlidir. Eksik ya da yanlış bilgilerden kaynaklanan kayıt iptalinden sistem değil, çiftçi sorumlu olmaktadır. Kayıt sisteminde bu gibi durumlarda yüzünden olumsuz bir durum oluşursa, yeniden başvuru yapılabilir. Ancak verilen bilgiler ile çiftçilerin faaliyet alanları eşleşmezse, devlet tarafından cezai yaptırım uygulanabilir.

ÇKS sistemine yapılacak kayıt işlemleri, her çiftçi için ayrı olarak yapılmaktadır. Bir arazi üzerinde birden fazla çiftçi çalışıyor olsa da çiftçilerin kayıt işlemini ayı ayrı yaptırması gerekmektedir. Çiftçi bilgileri ilgili tarım il ilçe müdürlüklerine kaydedilir. E – devlet üzerinden yapılan başvurular için de durum aynıdır. Çiftçi bilgileri Bakanlık veri tabanında saklanır ve bilgi doğrulaması online olarak yapılır.



Yukarıda bahsi geçen tüm evrakların toplanması ve ilgili tarım il – ilçe müdürlüklerine teslim edilmesi belli bir zamana mal olmaktadır. Zaman kaybetmeden ÇKS kaydı oluşturmak ve evrak yükü yaşamamak için kullanılabilecek en güvenilir yöntem e – devlet olmaktadır. E– devlet üzerinden yapılan tüm ÇKS başvurularında istenilen belgeler de e – devlet üzerinden temin edilebilir.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR