Damlama Sulama Kredisi Nasıl Alınır? Damlama sulama kredisi almak için dönemsel olarak devlet destekli sunulan hibelere ya da bankaların sunduğu düşük faizli tarım kredilerine başvurulmalıdır. Devlet destekli hibeler, proje bazlı ve dönemsel olarak başvuruya açılır.
Damlama Sulama Kredisi Nasıl Alınır?
Çiftçi kredisi, tarım kredisi ya da modern sulama kredisi başlıklarında sunulan banka kredilerine ise istenilen her an başvurulabilir. Bankalar sulama kredileriyle; tarlalarda damla sulama sisteminin kurulmasını, sistemin otomasyon kazanmasını, sisteme su kazandırmak amacıyla tarlada kuyu açılmasını ya da elektik sistemi kurulmasını mümkün kılar.
Basınçlı sulama sistemleri kredisi en düşük faiz oranlarında Ziraat Bankası aracılığıyla verilmektedir. Devlet bankası olarak hizmet veren Ziraat Bankası, tarımsal faaliyetlerin gelişimi için sulama sistemleri için çekilecek kredilerde de düşük faiz oranı uygular. Ziraat Bankası’na damlama sulama kredisi için ön başvurular banka şubelerinden, ATM’lerinden, internet ya da telefon bankacılığı ve mobil uygulamaları aracılığıyla yapılabilir.
Damlama Sulama Kredisi Başvuruları
Düşük faiz oranlarında damlama su kredisi imkanı sunan bankalar, başvuru için birtakım şartlar aramaktadır. Ziraat Bankası damlama sulama kredisi 2018 ya da Şekerbank ve diğer özel bankalara yapılan ön başvurudan sonra bankalar, çiftçilerden genel ve tüzel kişiler için kategorilendirerek belge talebinde bulunur. Başvuru esnasında gerçek kişilerden talep edilecek belgeler;
- Başvuru yapacak çiftçinin T.C kimlik fotokopisi,
- Tarımsal işletmeye ait tapu örneği, (Kiralık araziler için kira kontratı örneği)
- Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olunduğunu gösteren ÇKS belgesi,
- Başvuru sahibi bilanço esasına gör faaliyette bulunan bir işletmeyse, son 3 yıla ait bilanço,
- Bazı durumlarda banka teminat isteyebilir. Bu gibi durumlarda istenilen teminatlara ait belgeler, şeklindedir.
Tüzel kişilerden talep edilecek belgeler ise;
- İşletmenin ticaret sicil gazetesine kaydı,
- Bağlı olduğu meslek odasına ait kayıt belgesi,
- İşletmenin vergi levhası örneği,
- Tarım iletmenin tapu örneği, (Arazi kiralıksa kira kontratı örneği)
- Son 3 yıla ait bilanço tablosu ile gelir tablosu,
- Yine banka bazı durumlarda teminat talebinde bulabilir. Bu gibi durumlarda istenilen teminatlara ait belgeler, şeklindedir.
Yukarıda belirtilen belgeler, ön başvuru aşaması onaylandıktan sonra banka şubelerine teslim edilecek belgelerdir. Kullanılmak istenen tutar, ön başvuru aşamasında belirlenir. Ardından bu belgelerle birlikte banka şubesine gidilerek, kredi tutarının geri ödeme planı ve Ziraat Bankası tarımsal kredi faiz oranları belirlenir. Karşılıklı anlaşma dahilinde kredi sözleşmesi imzalanarak, istenilen kredi tutarı kullanılır.
Damlama Sulama Sistemi Nedir?
Damlama sulama sistemi; ekili arazilere özel boru sistemi yardımıyla ekinlerin sudan tasarruf edilerek sulanmasını sağlayan sistemdir. Borular, toprak üzerine ve de bitki köklerine yakın kısımlara yerleştirilir. Bitkiler, su damlacıklarıyla sulanır. Bu da arazinin bütününün değil, sadece sulanmak istenen ekili kısmının sulanmasını sağlar. Damlama sulama sisteminin ekili arazilerde kullanılması, ortalama % 50 oranında su tasarrufu yapılmasını ve de hava koşulları önemli olmaksızın istenilen saatte sulama yapılmasını sağlamaktadır.
Su kuyusu için kredi olarak da geçen damlama sulama kredisi sayesinde su tasarrufu sağlanırken, iş gücünde de tasarruf sağlanır. Çünkü ekili arazinin ilaçlama ve gübreleme işlemleri de su aracılığıyla yapılır. Sulama sistemi olduğu zaman ilaçlamadan ve gübrelemeden de daha çok verim elde edilir ve bu iş gücü maliyetinin de azalmasını sağlar.
Tüm bunların yanında damlama sulama sistemi erozyona karşı en etkili sulama sistemlerinden biridir. Bu bakımdan da oldukça fazla tercih edilir. Ürünlerin olgunlaşması ve verimli ürün elde edilmesi için en etkili sulama yöntemidir. Sistemde tüm arazinin sulanmaması ve gübrelenmemesi, yabani otların oluşmasını engeller. Bu da çapalama maliyetinin düşmesini sağlamaktadır.