Devlet Destekli Traktör Kredisi

Devlet Destekli Traktör Kredisi, Sıfır ve İkinci el traktör alımları için veriliyor. Traktör almak için hibe desteği, tarım ve hayvancılık alanında sürdürülebilirliği ve kalkınmayı sağlamak için devletin çiftçilere sunduğu bir finans türüdür. Hibe desteği her yıl güncellenen şartlar dahilinde sunulmaktadır.



Devlet Destekli Traktör Kredisi

Bazı destekler hibe şeklinde verilmekte, bazı destekler ise faizsiz traktör kredisi olarak sunulmaktadır. Traktör almak için birtakım başvuru koşulları bulunur. Belirtilen şartları taşıyan tüm çiftçiler, faizsiz kredi ya da hibe desteğinden yararlanabilir.



Devlet Desteği Sıfır ve İkinci El Traktör Alımları İçin

2018 traktör hibe desteği için başvurular Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na (TKDK) ya da Ziraat Bankası’na yapılmaktadır. Ziraat Bankası üzerinden kullanılacak kredilerde, yeni, az kullanılmış ya da beş yaşın altındaki traktörler değerlendirilir. Ödemeler, iki şekilde yapılır. İlk ödeme şekli, kredinin % 50’sinin devlet tarafından hibe olarak verilmesidir.

Diğeri ise 5 yıl geri ödemeli olacak şekilde, düşük faiz oranlarında ya da faizsiz olarak kredi kullanımıdır. Kredi geri ödemelerini, çiftçiler kazanç dönemlerine göre belirleyebilir. Ödemeler, 3 ayda bir, 6 ayda bir ya da 12 ayda bir yapılabilir. Hibe ya da faizsiz kredi imkanlarından yararlanmak için çiftçilerin birtakım şartları taşıması gerekir.



Devlet Destekli Traktör Hibe ve Kredi Şartları

Faizsiz traktör kredisi ya da hibesinden yararlanmak için çiftçilerin taşıması gereken şartlar;

  • Başvuru yapan çiftçinin traktörlerini, kredi kullanacağı kurumun anlaşmalı olduğu traktör firmalarından alması,
  • Başvuru yapacak çiftçinin kredi kayıt bürosundaki sicilinin olumlu olması,
  • Kredi kullanmak isteyen çiftçinin ipotek göstermesi, (İpotek, büyükbaş ya da küçükbaş hayvanlar veya taşınmaz bir mal olabilir)
  • İkinci el traktör alımları için kesinlikle traktör yaşının 5’ten küçük olması, şeklindedir.

Belirtilen şartları taşıyan çiftçiler başvuru dönemlerini takip ederek, TKDK’ye başvuru yapabilir; 2020 yılına kadar % 60 devlet destekli hibe kredi imkanından yararlanabilirler. Ancak bu noktada unutulmaması gereken en önemli nokta, hibe kredi desteğinin her ile verilmediğidir.



Hibe kredi desteğinin verileceği iller, her yıl TKDK tarafından güncel liste olarak yayınlanır. Sunulan il listesinde yer almayan çiftçiler, tarımsal makine hibe kredisine başvuruda bulunabilirler.

Traktör Hibe Kredisinden Yararlanan İller

Traktör desteği 2018 yılı için sunulacağı iller şu şekilde olmaktadır:



  • Afyon, ağrı, Aksaray, Ankara, Amasya, Ardahan, Aydın, Burdur, Balıkesir, Bursa, Çankırı, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Karaman, Kastamonu, Kars, Kahramanmaraş, Konya, Kütahya, Manisa, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Sivas, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Tokat, Uşak, Van ve de Yozgat’tır.

Belirtilen illerde bulunan çiftçiler kendilerine en yakın Ziraat Bankası’na ya da bulundukları ildeki TKDK’ye giderek traktör hibe desteği ya da hibe kredisi hakkında bilgi alıp, başvuru işlemlerini başlatabilirler.

Traktör Hibe Desteği Verilen Çiftçiler

Bir çiftçiye traktör hibe kredi desteğinin sunulması için çiftçilerdeki birtakım veriler göz önünde bulundurulur.

Özellikle çiftçilerin sahip olduğu hayvan sayısı hibe desteğinin verilmesinde en çok dikkat edilen konudur. Traktör hibe desteği verilen çiftçilerde;

  • Minimum 10, maksimum 100 süt ineğine sahip olması,
  • En az 30, en çok 250 besi büyükbaş hayvanın olması,
  • En az 50, en çok da 500 koyun ya da keçinin olması,
  • Et üretimi için en az 100, en çok 300 besilik küçükbaş hayvanın olması,
  • Tavuk çiftliklerinde en az 5000, en çok da 50.000 et tavuğunun olması,
  • 50 kovan arısının olması,
  • 20 dönüm açık arazide ya da 10 dönüm serada süs bitkisi yetiştirilmesi,
  • Aromatik ya da tıbbi bitki yetiştirilmesi, verileri göz önüne alınır.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR