KOSGEB Girişimcilik Sertifikası, Girişimciler için KOSGEB sertifikası sahibi olarak, iş projenizi sunabilir ve 50 bin TL geri ödemesiz, 100 bin TL geri olarak toplam 150 bin TL’ye varan destek alabilirsiniz. KOSGEB tarafından belirli dönemlerde duyuruları yapılan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılarak girişimcilik sertifikanızı alabilirsiniz.
KOSGEB Girişimcilik Sertifikası
Bu eğitimin amaçları arasında başarılı işletmeler kurulması ve işlerin yürütülmesi konusunda bilgi ve beceri sahibi olunması yer almaktadır.
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Duyuruları
Eğitime katılan girişimciler iş fikirlerine yönelik iş planı hazırlamayı öğrenmektedirler. Bunun yanı sıra işlerini kurma ve yürütme sürecinde kendilerine düşen sorumlulukların farkına varmaları ve deneyim kazanmaları sağlanmaktadır. KOSGEB başvuru şartları arasında bir ön şart olan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, ücretsiz olarak verilmektedir. Eğitim için duyurular www.kosgeb.gov.tr resmî web sitesi üzerinden yapılmaktadır.
Eğitim tarihi duyurulduktan sonra, eğitim başlangıç tarihine 5 gün kalana kadar başvuruda bulunabilirsiniz. Bir örnek vermek gerekirse; eğitimin başlangıç tarihi 25.11.2018 olduğu düşünüldüğünde, son başvuru tarihi 20.11.2018 olacaktır. Eğitim duyuruları farklı iller için farklı zamanlarda duyurulabilmektedir. Bu sebeple KOSGEB resmî web sitesi üzerinden duyuruları takip etmeniz önemlidir.
KOSGEB Girişimcilik Eğitimi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Eğitim için KOSGEB kayıt ve başvuru işlemleri E-devlet üzerinden yapılmaktadır. KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi katılımcı başvurusu için https://www.turkiye.gov.tr/kosgeb-uygulamal-giriimcilik-eitimi-bavurusu-2727 adresine giriş yapabilirsiniz. Adrese tıkladığınızda karşınıza çıkacak olan ekranda kimlik doğrulaması yaparak sisteme giriş yapmanız gerekmektedir.
Giriş yaptıktan sonra açılan ekranda ‘Uygulamaya Git’ seçeneğine tıklamanız yeterlidir. Devam eden adımları takip ederek ve KOSGEB girişimcilik kursu başvuru formu doldurarak eğitim başvurunuzu yapabilirsiniz.
Girişimcilik Sertifikasının Özellikleri
Yeni işletme sahibi olmak isteyen ve 18 yaşını herkes KOSGEB girişimcilik eğitimine katılarak, sertifika sahibi olabilirler. KOSGEB girişimcilik sertifikası geçerlilik süresi yoktur. İşinizi resmi olarak kurmadığınız ve katılacağınız mevcut destek programı geçerli olduğu sürece sertifikanız geçerli olacaktır. Sertifikanızı kaybederseniz KOSGEB İl Müdürlüğüne başvuruda bulunarak, yenisini talep edebilirsiniz. Sertifikanın üzerinden yalnızca sertifikayı aldığınız tarih yazmaktadır.
En az 32 saat süren eğitimlere katılarak girişimcilik sertifikası sahibi olabilirsiniz. Girişimcilik sertifikasını kullanabileceğiniz alanlar şu şekildedir;
- Yeni işletme sahibi olmak girişimciler bu sertifika ile KOSGEB desteklerine başvurabilirler.
- İŞKUR engelli hibe programından faydalanmak isteyen engelli vatandaşlar bu sertifika ile başvuruda bulunabilirler.
KOSGEB ile iş birliği içerisinde çalışan ve aynı sertifikayı alabileceğiniz kurumlar şu şekilde sıralanmaktadır;
- KOSGEB İl Müdürlükleri
- Kalkınma Ajansları
- Belediyeler
- Kaymakamlıklar
- Valilikler
- İŞKUR İl Müdürlükleri
- Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri
Girişimcilik Sertifikasını Aldıktan Sonra KOSGEB Başvuru Süreci
KOSGEB tarafından ücretsiz olarak verilen sertifika eğitimini tamamladıktan sonra sertifikanızı alabilirsiniz. Sertifikanızı aldıktan sonra KOSGEB’in ön şartını tamamlamış olursunuz. KOSGEB desteklerinden faydalanabilmek ve başvuru yapmak için daha sonrasında izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;
- İşletmenizi yasal olarak kurmanız gerekmektedir. 2018 yılından itibaren alınmış olan kararlar doğrultusunda, hazır kurduğunuz bir işletme olmadan KOSGEB destekleri için başvuruda bulunamazsınız.
- Ardından KOSGEB resmî web sitesi olan kosgeb.gov.tr adresi üzerinden veri tabanına kayıt olmanız gerekmektedir.
- Kayıt işleminiz tamamlandıktan sonra sistemde yer alan KOSGEB başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir.
- Gerekli evrakları temin ederek KOSGEB İl Müdürlüğüne teslim etmelisiniz.
- KOSGEB ’ten alacağınız destek onaylanmadan önce KOSGEB kurulu ile sözlü mülakat için çağrılırsınız.
- Başvurunuz ve sözlü mülakat incelendikten sonra olumlu sonuçlanırsa, destek süreciniz başlayacaktır. Başvurunuzun onay süreci başvurduğunuz destek programına ve sunduğunuz iş planına göre değişiklik gösterecektir. Yoğunluk ne kadar fazla olursa olsun başvuru onay süreci maksimum 2 ay içerisinde tamamlanmaktadır.