KOSGEB Kira Desteği, KOSGEB kira yardımı kabul alan projelerin bulundukları bölgeye göre aldıkları kira desteğidir. Alınan tutar proje kapsamına ve yerine göre değişebilmektedir. Kira ödemeleri genelde geri ödemesiz olarak verilmektedir.
KOSGEB Bölgeleri Nelerdir?
KOSGEB teşvik uygulamalarının dağılımı için Türkiye genelinde 6 bölge kullanmaktadır. KOSGEB’in 6 bölgesi şu şekildedir:
- Bölge: Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Muğla illerinden oluşmaktadır.
- Bölge: Adana, Aydın, Bolu, Çanakkale, Denizli, Edirne, Isparta, Kayseri, Kırklareli, Konya, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova illerinden oluşmaktadır.
- Bölge: Balıkesir, Bilecik, Burdur, Gaziantep, Karabük, Karaman, Manisa, Mersin, Samsun, Trabzon, Uşak ve Zonguldak illerinden oluşmaktadır.
- Bölge: Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Rize ve Sivas illerinden oluşmaktadır.
- Bölge: Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat illerinden oluşmaktadır.
- Bölge: Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri ile, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van illerinden oluşmaktadır.
KOSGEB Kira Desteği
Özellikle 1. ve 2. bölgelerde bulunan işletmelerin kira değerleri yüksek olduğu için kira yardımları da daha fazla olmaktadır. İşletmenin bu bölgeler içerisindeki konumlarına göre de kira yardım bedelleri değişmektedir.
KOSGEB kira ödemesi iki program kapsamında verilmektedir. Bu programlar ve desteklenen alanlar hakkındaki bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
AR-GE ve İnovasyon Programı:
Bu programdan araştırma, geliştirme ve yenilik yapma konularında projesi olan kişiler ve işletmeler yararlanabilir. Programa başvuru KOSGEB girişi yapıldıktan sonra sitedeki başvuru formuyla yapılmaktadır. Başvurunun yapılmasından sonra 15 gün ile 1 ay gibi bir süre başvuran kişi hakkında gerekli araştırmalar yapılmakta olup, verilen belgeler incelenmektedir. Bu program kapsamında desteklenecek unsurlar şunlardır:
- İşlik desteği: Proje kapsamında KOSGEB tarafından işlik tahsis edilebilir ve işlik kullanım bedeli istenmez.
- Kira desteği: Kira desteği işletmenin konumuna göre değişmektedir. Örneğin; Teknopark içinde yer alan işletme için en az 1250 TL ve en fazla 30.000 TL, Teknopark dışında yer alan işletme için ise en az 1000 TL ve en fazla 24.000 TL kira desteği sağlanmaktadır. KOSGEB kira desteği 2018 yılı için en az 500 lira gibi bir miktarı geriz ödemesiz olarak kira desteği adına vermektedir.
- Makine, donanım, hammadde, yazılım ve hizmet alım giderleri desteği
- Personel gideri desteği
- Proje geliştirme desteği: Proje danışmanlık, eğitim, tanıtım, analiz, belgelendirme gibi destekler sağlanmaktadır.
- Başlangıç sermayesi desteği
Endüstriyel Uygulama Programı:
Yeni bir ürünün üretilmesi, ürünün kalitesinin artırılması, ticarileştirme ve maliyeti düşürme gibi projeler için sağlanan programdır. Proje başvurusundan sonra yapılan incelemeler sonucunda desteğin alınıp alınmayacağına dair kararlar verilmektedir. AR-GE ve İnovasyon Programı ile benzer başvuru ve kullanım şartlarına sahiptir Sağlanan destekler:
- Kira desteği: 1000 TL geri ödemesiz kira desteği sağlanmaktadır. Proje kapsamı boyunca sağlanacak kira desteğine ait üst limit 18.000 TL’dir.
- Makine, donanım, tasarım ve yazılım desteği
- Personel gideri desteği
İki program kapsamında kira, personel gideri, proje geliştirme ve donanımlara ait destekler geri ödemesiz olarak sağlanmaktadır. Kira bedelinin %75’ine kadar destek sağlanmaktadır. Bu ödemelerden bazıları için geri ödeme talep edilebilmektedir. Programa kabul edilen projelerinizin izlendiğini ve belgelendirildiğini unutmadan işlemlerinizi yapınız. KOSGEB girişimcilik kira desteği alabilmek için bu iki programın kapsamına giren projeler sunmanız gerekmektedir. Desteklere başvurabilmeniz için gerekli şartları taşıdığınıza da emin olmanız gerekmektedir.