KOSGEB İş Kurma Kredisi, İş kurmak için kredi imkanları tanıyan kuruluş olarak bilinen Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), 2018 yılında da birçok kişinin girişimcilik faaliyetin destekleyecek.
KOSGEB İş Kurma Kredisi
KOSGEB’in asıl amaçları arasında, girişimciyi desteklemek, yardım etmek, kalkındırmak gibi konular bulunmaktadır. KOSGEB’den destek almanın şartlarının neler olduğu, her sene merak edilen konulardan biridir. KOSGEB pek çok konuda girişimcileri desteklemektedir. Ancak desteklemediği bazı konular vardır. Bu konular: Hayvancılık yapmak isteyerek büyükbaş ve küçükbaş hayvan alım satımı, araç kiralama ofisleri açmak, aracılık hizmetleri yürüten ofis açmak, alkollü içecek hizmeti sunan mekan açmak, muhasebecilik, emlakçılık gibi hizmetler sunmak üzere iş yerleri açmak ve otobüs firması açmak.
KOSGEB’e Başvurmak İçin Gereken Şartlar:
KOSGEB destek verdiği girişimci tiplerine ve projelerine göre farklı başvuru koşulları getirmektedir. Ama genel olarak KOSGEB, başvuran kişiler arasında bazı özellikler aramaktadır. KOSGEB başvuru şartları şu şekilde sıralanabilir:
- TC vatandaşı olmak
- 18 yaşından büyük olmak
- Daha önce KOSGEB’in kredi desteklerinden faydalanmamış olmak(Yeni bir işletme açacaksa)
Bu koşulları sağlayan kişiler, KOSGEB’e başvuru yapabilecektir. Anca bu sadece ön koşul olarak tanımlanmıştır. Ardından KOSGEB desteğinden faydalanmak için gereken koşullar gelecektir.
KOSGEB Destek Kredisi Nasıl Alınır?
KOSGEB’in hibe ve desteklerinden faydalanmak için öncelikle KOSGEB’e üye olmak gereklidir. KOSGEB giriş yaparak kullanıcı adı ve şifre almanız gerekir. Bu şart hem KOBİ’ler için hem de esnaflar için geçerlidir. Eğer ki KOBİ’yseniz ve KOSGEB’e üye olmak istiyorsanız, doldurmanız gereken beyannameler ve belgeler olacaktır. Tüm bunların amacı, KOSGEB’in veri tabanında yer almaktır. KOSGEB veri tabanında yer almak için vergi numarası, isim gibi basit bilgiler girmeniz yeterli olacaktır. KOSGEB’e kayıt işlemi birkaç dakikanızı alacaktır.
Tüm bu koşullar gerçekleştirildikten sonra, destek kredisi almak için şartları yerine getirmeniz beklenmektedir. KOSGEB kredi başvurusu için gerekli evraklar olarak da tanımlanabilir. Bu şartlar:
- Girişimcinin Uygulamalı Girişimcilik Eğitim’ini tamamlayarak sertifika alması
- İşletmeyi kurmuş olmak
- KOSGEB Bilgi Dokümanı
- KOSGEB Veri Tabanına Giriş
- KOBİ Beyannamesinin ve eklerinin sunulması
- KOBİ Beyannamesinin onayının ardından Yeni Girişimci Desteği Başvurusu ve İş planının hazırlanması (online olarak)
- Yeni Girişimci Desteği Başvurusunun, iş planının ve diğer belgelerin kaşelenerek KOSGEB’e iletilmesi
- Bu aşamadan sonra KOSGEB tüm belgeleri ve bilgileri değerlendirecektir. Ardından Kurul’a gönderecektir.
- Kurul toplantısı yapıldıktan sonra, başvurunuz kabul edilirse destek süreciniz başlatılacaktır.
- Kurulun onayladığı tüm ürünlerin alımı ve hizmet giderleri için online ödeme formu hazırlanması
- KOBİ uzmanlarınca yapılacak düzenlemelerle destek tarafınıza ulaşacaktır.
KOSGEB’in Destek Limitleri:
KOSGEB hibe tutarlarını ve destek limitlerini geçmiş senelere göre bir hayli arttırdı. Önceki dönemlerde KOSGEB, 30.000 TL hibe verirken, 70.000 TL’ye kadar da faizsiz kredi destek limitleri sunuyordu. Ancak bu sayılar değişti. Yeni destek limitleri ve hibe tutarlarına göre; 50.000 TL hibe ve 100.000 TL faizsiz kredi almak mümkün olacak. Son düzenlemeye göre yapılan değişiklikler şu şekilde:
- İşletmenin kuruluş masrafları için 2.000 TL
- Kuruluş dönemindeki makine ve teçhizat harcamaları için 18.000 TL
- İşletmenin giderlerine ilişkin destek ise 30.000 TL olarak belirlenmiştir.
Tüm bu kalemler toplandığında 50.000 TL’ye kadar geri ödemesiz hibeye ulaşılabiliyor. Hibe desteğinin yanı sıra 100.000 TL’ye kadar ulaşabilen faizsiz kredi desteğinden de faydalanmanız mümkün.
Aynı zamanda SMS ve telefondan size ulaşarak KOSGEB adını kullanıp sizden ücret talep eden kimseye güvenmemeniz gerektiği de önemli bir uyarı konusudur.