KYK Kredi Borçları

KYK Kredi Borçları yapılandırması ve burs ve kredi ücretleri hakkında detaylı bilgi. KYK borcu, lise eğitimini tamamlayıp üniversite eğitimine başlayan öğrencilerin, devletin sunduğu burs ya da kredi seçeneklerinden krediyi kullanmasıyla oluşur.



KYK Kredi Borçları

Öğrenim kredisi, öğrencinin devletten her ay düzenli olarak belirlenen tutarı alması ancak bu tutar toplamanın ödenmesini, öğrencilik bitiminden sonra taahhüt etmesi ilkesine dayanır. Ancak üniversite eğitiminden sonra iş bulamama ya da düzenli gelir elde edememe gibi nedenlerden dolayı taahhüt edilen ödeme yapılamamakta ve devlete karşı borçlanılmaktadır. Bu noktada da Kyk kredi borçları siliniyor mu 2018 yılının en çok merak edilen sorularından olmaktadır.



KYK Borçları Silinecek Mi?

2018 yılının en önemli gündemlerinden biri de KYK borçları. Hükümetin ekonomik alanda yaptığı düzenlemelerle öğrenim kredisi borcu olan öğrencilerin yüzünü güldüren bir karar aldı. 300 binin üzerindeki öğrencinin 3.9 milyarlık kredi borcunun yeniden yapılandırılması karara bağlandı. Öğrenim kredisine uygulanan gecikme faiz oranları, eylül ayından itibaren hiçbir öğrenciden alınmayacak.

Üniversite eğitimi boyunca öğrenim kredisi alan ve mezun olduktan 2 yıl sonra alınan öğrenim kredisinin ödenmediği durumlarda, gecikme zammı uygulanıyordu. Alınan Kyk borç yapılandırma kararıyla eylül ayından itibaren gecikme zammı uygulaması da son bulacak. Yani ödenmeyen gün sayısı için uygulanan gecikme faizleri silinerek, asli tutar üzerinden öğrencilere yeni bir ödeme planı oluşturulacak.



Öğrenim Kredisi Yapılandırma Başvurusu

Ödenmemiş öğrenim kredilerinin yapılandırılması için başvurular Maliye Bakanlığı’na yapılacaktır. Bakanlığa müracaat edildikten sonra, öğrencilere faizleri silinmiş kredi borçları sunulacak ve bu borç üzerinden yeniden taksitlendirme yapılacaktır. Bu haktan ortalama 1 milyon 37 bin öğrencinin yararlanması beklenmekte; bu sayede öğrencilerin 3.9 milyarlık kredi borcunun yapılandırılması sağlanmaktadır.

Öğrenim kredisi güncel duyuruları ve Kyk borç yapılandırma 2018 başvuruları internet üzerinden yapılmak istendiğinde en güvenilir yöntem, e- devlet uygulamasını kullanmak olacaktır. E – devlet üzerinden KYK borç yapılandırma başvuruları yapılabilir, öğrenim kredisi borcu sorgulanabilir.



E – Devlet Üzerinden KYK Borç Yapılandırma

E – devlet üzerinden KYK borç yapılandırma işlemleri, öğrenim kredisi geri ödeme planı ya da borcun sorgulanması işlemleri yapılabilir. İşlemlerin yapılabilmesi için öncelikle www.turkiye.gov.tr adresine gidilmelidir. Adres üzerinden T.C kimlik numarası ve e – devlet şifresiyle sisteme giriş yapılır. Sunulan hizmetlerden e – hizmetler alanını ve Gelir İdaresi Başkanlığı seçilir. Açılan pencere üzerinden de öğrenim ve katkı kredisi sorgulama seçenekleri gelecektir. Buradan yapılmak istenen işlem seçilerek süreç başlatılır.



E- devlet, T.C vatandaşlarının kamu bilgilerinin veri tabanına kaydedildiği resmi online işlem sitesidir. Dolayısıyla şifreyle giriş yapılır. E – devlet şifresi olmayan öğrenciler, kendilerine yakın herhangi bir PTT şubesine giderek, şifrelerini alabilirler. Sistem üzerinden kamu kurumlarına ait tüm resmi işlemlerini gerçekleştirebilirler.

2018 Yılı KYK Burs ve Kredi Ücretleri

Kredi ve Yurtlar Kurumu, meclisin aldığı KYK borç yapılandırma kararından sonra 2018 yılına ait burs ve kredi tutarlarını da açıkladı. KYK’nın belirttiği burs ve kredi ücretleri ise şu şekilde olmaktadır:

  • Ön lisans ve lisans bölümlerinde okuyan öğrenciler için 2018 yılı burs ve öğrenim kredisi aylık 425 TL,
  • Yüksek lisans bölümünde okuyan öğrenciler için 2018 yılı burs ve kredi tutarı aylık 850 TL,
  • Doktora bölümünde okuyan öğrenciler için 2018 yılı burs ücreti ise 1.275 TL olmaktadır.

Burs ve öğrenim kredisi tutarları, Ziraat Bankası hesaplarına yatırılmaktadır. Ziraat Bankası hesabı olmayan öğrenciler burs ya da öğrenim kredisi alabilmek için mutlaka bir Ziraat Bankası hesabı açmaları gerekmektedir. Öğrencilik hayatı devam edenler de sunulan aylık tutarlardan yararlanacaktır.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR