Mantar Yetiştiriciliği Devlet Desteği nasıl alınır?

Mantar Yetiştiriciliği Devlet Desteği nasıl alınır? Mantar yetiştiriciliği kredisi, en çok rağbet gören kredi tiplerinden biri. Küçük girişimcilerin ilgi odağı haline gelen mantar yetiştiriciliğine dair birçok kredi desteği bulunmaktadır.



Ancak bu desteklerin mantar tiplerine göre farklılaştığını görebilirsiniz. İstiridye mantarı için şartlar daha fazlayken, kültür mantarında daha az ve kolay olarak gözlemleniyor. Mantar yetiştiriciliği desteği, her tip harcamaya yönelik olarak kullanılamıyor. Aynı zamanda, kullanacağınız binanın fiziki şartlarına yönelik de birçok şart getirilmiş durumda. Tüm prosedürleri yerine getirdikten sonra, mantar yetiştiriciliği desteği almanız mümkün.



İstiridye Mantarı Devlet Desteği:

Mantar tiplerine göre destek koşulları değişmektedir. İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Devlet Desteği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) tarafından verilmektedir. Tkdk destekleri 2018 yılında istiridye mantarı yetiştiriciliğine de yer vermiştir. 2018 yılındaki hibe oranları %55-%65 arasında değişmektedir. Bu hibe, geri ödemesiz olarak verilmektedir.



İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin birtakım koşulları gözden geçirmesi gerekir. Aynı zamanda gerçekleştirmesi gereken bazı işlemler de bulunur. Tüm bu koşul ve işlemler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Mantar yetiştiriciliği yapmak istediğiniz bölgenin, destek verilen bölgelerden olup olmadığını araştırmanız gerekir.
  2. Başvuru ve çağrı rehberleri detaylıca incelenmelidir.
  3. Projelerinizi detaylandırın. Bu işlem özellikle inşaat işleri için önem taşımaktadır.
  4. İnşaat işleri ve makinelerin ücret planlamasını önceden yapınız, teklifler alınız.
  5. İş planınızı hazırladıktan sonra site üzerinden başvuru formunuzu doldurun.
  6. Başvuru formunuzu ve istenen diğer evrakları bir dosyada toplayarak TKDK’ya teslim ediniz.

Kabul Edilmeyen Harcama Kalemleri:



İstiridye Mantar Yetiştiriciliği kursunda öğrenebileceğiniz birçok temel bilgiler bulunur. Bu bilgilerin çoğunluğu tekniktir. Ama tüm bu bilgiler dışında öğrenmeniz gereken diğer husus, hangi harcamaların kabul edilmediğidir. İş planınızı ve maliyet analizinizi bu bilgiler doğrultusunda yapmanız lehinize olacaktır. Kabul edilmeyen harcama kalemleri şu şekilde sıralanır:

  1. Vergi ödemeleri
  2. Arazi ve bina alımları
  3. Para cezaları
  4. İşletme maliyetleri
  5. İkinci el ekipmanlar
  6. Banka ücret ve harçları
  7. Döviz dönüşüm farkları
  8. Kira harcamaları

KOSGEB mantar üretimi destekliyor mu sorusu da herkesçe merak edilen sorulardan biridir. Ancak KOSGEB mantar yetiştiriciliğine doğrudan destek vermemektedir.



2018’de mantar yetiştiriciliği için verilen destekte sıralanan şartlar şu şekilde ifade edilmiştir: En az 100 metre kare alanda, senede 15 veya 20 ton kompost ve 3 kat ranza veya diğer sistemlerin uygulandığı, sırt pompası, sulama sistemi, 1 adet vantilatör, aspiratör, higrometre ve termometre içerikli beyaz şapkalı kültür mantarı ve istiridye mantarı vb. üretimi ve yeni tesis yapım projesi.

Bakanlık tarafından uygun görülen projelere verilen hibe miktarının 3 katına kadar Ziraat Bankasından tarımsal kredi almak da mümkün. Genç Çiftçi Projesi kapsamında da hibe alarak, mantar yetiştiriciliği yapmanız mümkündür. Bu program kapsamında sizden daha farklı şartla talep edilecektir.

Kültür Mantarı Yetiştirme Tesisi Nasıl Kurulur?

Kültür mantarı yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, işe belli bir sermayeyle başlamanız gerekir. Bu sermayeye sahip değilseniz devletin kredi desteklerinden faydalanabilirsiniz. Ancak bunun için de bazı şartlara uygun olmanı gerekir. Tüm bu tesis kurulum işlemleriyle uğraşmak istemezseniz, satılık ilanlarından mantar tesisi bulmanız da oldukça kolaydır. Tesisin nasıl kurulduğu ise şöyle özetlenebilir:

  1. Tesisin yerleşim bölgesine olan uzaklığı, belediyenin ruhsat vermesi için önemli hususlardan biridir.
  2. Tesisin bulduğu bölgede elektrik ve su imkanların yer alıp almadığı
  3. Tesise ulaşım yolunun uygun olup olmadığı

gibi şartlar önem taşımaktadır. Kültür Mantarı Yetiştiriciliği proje örneklerini de inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR