SGK Rapor Parası Sorgulama 2018 yılı ücret bilgisi. SGK rapor parasını nasıl alırım sorusu, 4A ve 4B çalışanlarının en çok merak ettiği konulardandır. Sigortalı çalışanlar bazı sebeplerle işe gidemeyebilirler. Bu sebeplere örnek olarak hastalık durumları verilebilir. İş görmez raporu alınması da bu duruma örnektir.
Bu sebepler ve benzeri durumlarla işe gidemezseniz, gidemediğiniz gün sayısı kadar ödemeyi Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alabilmeniz mümkündür. Bu durum, hakları koruyan avantajlı bir seçenek olsa da, kullanılabilmesi için bazı şartlar gerektirir.
Sosyal Güvenlik Parasını Almanın Şartları Nelerdir?
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan para alınabilmesi için gerekli şartların başında, iş görmezlik raporu almak gelir. Eğer ki, geçici ya da sürekli iş görmez raporu almazsanız, sosyal güvenlik parası da alamazsınız. Aynı zamanda, birkaç günlük hastalıklarla bu durumdan faydalanmak isteyenler, hastalığını teşhis ettirip raporlamalıdır. Aksi takdirde bu destekten faydalanamazlar. SGK rapor sorgulaması yapmak için öncelikle bazı adımları takip etmeniz gerekecektir.
İş görmezlik ödemesi almadan evvel birtakım hesaplamalar da yapmanız gerekebilir. İş görmezlik raporu aldığınız tarihten 90 gün önceye kadar ödenmiş bir priminizin olması, zorunluklardan biridir. 90 günden az olan prim ödemeleri, iş görmezlik parası alınmasını engellemektedir. Tüm bu şartları yerine getiriyorsanız, bağlı olduğunuz kurumdan bu paranın ödenmesini talep etmelisiniz. Aksi halde, talebiniz reddedilecektir.
Raporunuzu almanız da parayı almanızı sağlamamaktadır. Alınan raporu iş vereninize götürmelisini. İş vereniniz bu raporu 5 gün içinde e-rapor sistemine girmelidir. Girilmezse, paranızı alamazsınız. Bu işlemin denetimini siz gerçekleştirmelisiniz. Rapor gönderildikten sonra, SGK tarafından gerekli incelemeler yapılır. Raporunuz onaylanırsa ödeme size PTT kanalıyla yapılacaktır. Cep telefonunuza gelecek SMS ile bilgi sahibi olacaksınız. Rapor parası ne zaman yatar sorusu da, SSK’lıların merak ettiği bir diğer konudur.
SGK Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?
Rapor parasının hesaplandığı robotlarda size dair birtakım bilgiler istenmektedir. Bu bilgilere sahip değilseniz, rapor parası hesaplamanız mümkün olmayacaktır. Bu bilgilere e-Devlet hesabınızdan ulaşabilirsiniz.
Öncelikle, ilk üç ayın brüt gelirini toplamalısınız. Ardından son üç günün parasını toplamalısınız. İş görmez raporu aldığınız gün sayısından iki günü çıkarmalısınız. Rapor parası ilk iki gün verildiği için ilk iki günün çıkarılması gerekir. Ardından ilk üç aylık brüt gelirinizin toplamı, son üç aylık prim gününe bölünmelidir.
Ortaya çıkan sonuç, iş görmez raporlu gün sayısından iki gün çıkararak bulduğunuz sayıyla çarpılır. Eğer tedaviniz ayakta gerçekleştiyse, ortaya çıkan sonuç ikiyle çarpılıp üçe bölünür. Rapor parası hesaplama işlemi bu şekilde gerçekleşir.
SGK Rapor Parası Nereden Sorgulanır?
SGK rapor parasının hesaplanabilmesi için, e-Devlet hesabına giriş yapmalısınız. E-Devlet ile tüm işlemlerinizi hızla gerçekleştirebilirsiniz. Ancak e-Devlet şifreniz yoksa İnternet Bankacılığı ile giriş yapmanız gerekir. Bu da olmazsa, PTT’den şifre almanız gerekecektir. PTT’den şifre alımı basit ve ucuz bir işlemdir. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra, SGK rapor parası alma işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Tc ile rapor parası sorgulama aslında bu işlemle aynı sonuca ulaştırır.
1 Ocak 2018 tarihinden 31 Aralık 2018 tarihine kadar SGK tarafından ödenecek 1 günlük geçici iş görmezlik raporunun tutarı:
- Ayakta tedavi için: 45.10 TL
- Hastanede yataklı tedavi için 33.82 TL
olarak belirlenmiştir.
Rapor Parası Ne Zaman Yatar?
Alınan rapor, çalışılan kuruma direkt olarak verilmelidir. Raporu sisteme girdikten sonra, SGK en geç 15 gün içerisinde PTT kanalıyla işlemi gerçekleştirecektir. Rapor alan ve teslim eden kişilerin en çok merak ettiği konu paralarının ne zaman yatacağıdır ama bu işlem sadece 15 gün sürer.