SGK’lı Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır? SGK emeklilik sorgusu SGK çatısı altında toplanan 4A Sosyal Sigortalar Kurumu, 4B BAĞKUR ve 4C Emekli Sandığı çalışanlarının en fazla sorguladığı konuların başında gelir.
SGK’lı Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Ayrıca çok farklı platformlarda görülmesi muhtemel olan emeklilik tablosu doğru okumalarının yapılması da oldukça önemlidir. Bu yönde halen çalışan ya da prim ödeme gün sayılarını tamamladığı halde yaş haddini bekleyen sigortalılar en doğru sorgulamaları nasıl yapacakları hakkında araştırmalarına kesintisiz devam etmektedirler. Bu yönde internet üzerinde her geçen gün daha da gelişen hesaplama motorları bulunmakla birlikte, SGK’nın kendi internet sitesi vasıtasıyla da SGK emeklilik sorgusunu kolaylıkla yapılabilmektedir.
SGK Emeklilik Sorgulamaları
Daha önceden SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı olarak ayrı şartlar içeren ve temelde dahi farklı emeklilik süreleri ve emekli maaşlarıyla dikkat çeken ancak son dönemde 5510 numaralı kanunla SGK adı altında tek çatıda toplanan statülerin her biri aynı şekilde kendine özel durumlar içermekle birlikte, temel farklılıkların da ortadan kaldırıldığı da kolaylıkla göze çarpmaktadır. Emeklilik yaşı üst sınırları genelde değişmemekle birlikte “ne zaman emekli olabilirim ne kadar maaş alabilirim” sorularının her biri için verilecek farklı cevaplar olması da muhtemeldir. Bu konuda;
- Sigortalıların ilk işe giriş tarihleri
- Toplam sigortalılık zamanı
- Prim ödeme gün sayıları
- Primlerin ne şekilde önendiği
- Kişilerin askerlik ve doğum gibi özel durumları
- Yıpranmışlık
- Malullük
- Engelli emekliliği gibi başlıkların her biri SGK sorgulamalarında ayrı birer ayrıntı olarak göze çarpmaktadır.
Bu ayrıntıların yanında son dönemlerde devlet tarafından SGK mevzuatlarında yapılan değişikliklerin de yakından ve doğru takip edilmesi emeklilik şartları ve yaşlarının değişmesine neden olurken, emekli ikramiyesi ve emekli aylığı gibi önemli detaylarda da değişiklik yapabilecektir.
SGK Emeklilik Sorgulamalarında Değişen Ana Hatlar
Yakın geçmişe bakıldığında belki de gerekliliklerin bir sonucu olarak devlet tarafından 1999 yılında yapılan düzenlemeyle 8 Eylül 1999 tarihi milat olarak ele alınırken; bu tarihten önceki işe girişlerde erkekler 45 yaşında emekli olabilirken, ilgili tarihin ardından yapılan işe girişlerde ise bu sınır 60 yaşına çıkarıldı. Kadınlarda da aynı şekilde 1999 yılından daha önce 40 olduğu görülen emekli olma yaşının 58’e çıkarıldığı görüldü. 1999 yılı hemen ertesinde 9 yıl sonra bir değişiklik daha yapılarak örneğin 2036 yılından sonra emekliliğe hak kazanacak bir erkek çalışan 68, kadın çalışanın da 65 yaşında emekli olabileceği belirlendi.
SGK Emeklilik Hesaplamalarında Prim Ödeme Gün Sayıları
Emeklilik maaşı hesaplama ve emeklilik yaş sınırlarında kişilerin prim ödeme sayılarının da oldukça önemli olduğu belirtilmelidir. Ancak son yapılan düzenlemelere bakıldığında aynı yaş sınırında olduğu gibi prim ödeme gün sayılarının da kademeli olarak arttırıldığı göze çarpmaktadır. Örneğin 1999 yılından önceki işe girişlerde emekli olabilmek için 5000 gün prim ödemesi yeterliyken, 2008 yılında yapılan düzenleme sonucunda ise bazı şartlar altında prim ödeme gün sayılarının 7200 güne dahi ulaştığı görülmektedir. Bu yönde SGK’nın kendi internet sitesi başta olmak üzere bu yönde bilgilendirme hizmeti veren internet sitelerinin çoğunda kolaylıkla ulaşılabilen sorgu motorları SSK, Emekli Sandığı ve BAĞKUR emeklilik hesaplama işlemlerinde bilgilerin doğru girilmesi sonucunda emeklilik sorgulamalarını sağlıklı bir şekilde yapabilmektedirler. SGK emeklilik hesaplamalarında;
- Kişilerin cinsiyeti
- Maluliyet ve erken yaşlanma durumları
- Kişilerin doğum tarihi
- Kişilerin hizmete başlama tarihi (ilk kez işe giriş tarihi)
- SGK prim ödeme gün sayısı
- Diğer sandıklara ait prim ödeme gün sayıları (varsa)
- Askerlik ya da sanatçı gün sayıları
- Yurt dışı gün sayılarının girilmesinin ardından ilgili hesaplama işlemleri kolaylıkla yapılabilecektir.