SSK Doğum Parası Başvurusu 2018

SSK Doğum Parası Başvurusu 2018 yılı içim başvuru ve şartlar. SSK’lı kadınlara doğum parası verilmesi hizmeti yıllardır sürüyor. Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verdiği doğum parasından farklı bir paradır. Yani her iki tip para desteğine de başvurulabilmesi mümkündür. SGK’nın verdiği bu para, analık iş görmezlik parası olarak da bilinir.



Bu para bir yardım parası olarak algılanmamalıdır, bu parayı almak SSK’lı olmaktan doğan bir haktır. Ancak bu paranın alınması için bazı şartların gerçekleşmesi gerekir.



SSK Doğum İzni Şartları Nelerdir?

SSK’lı veya Emekli Sandığı’na bağlı çalışan kadınlar, hamilelik dönemlerinde izin kullanabilirler. Bu izin rapor vasıtasıyla kullanılır. Doğum öncesi 8 hafta olarak belirlenen yasal izin süresi, doğumdan sonrası için de 8 hafta olarak belirlenmiştir. Toplamda 16 hafta doğum izni kullanılması mümkündür.

Anne adayı birden fazla bebeğe hamileyse, bu süre doğumdan önce 10 hafta ve doğumdan sonra 10 hafta olmak üzere 20 haftaya kadar çıkabilir.



SSK doğum izni için şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Belirlenen 16 haftalık süre, her hamileliğe göre değişiklik gösterebilir. Hekim onaylı olarak doğum izin süresi belirlenir.
  2. SSK’lı hamile kadınlara, doğum kontrolleri için ücretli izin verilmesi zorunludur.
  3. Hekim isteği doğrultusunda, SSK’lı kadın daha hafif şartlarda çalıştırılabilir. Bu durum çalışanın ücretinde herhangi bir değişikliğe sebebiyet vermez.
  4. 16 haftalık izin süresini dolduran kadın çalışanlar, ücretsiz 6 ay izin kullanma serbestisine sahiptir.
  5. SSK’lı kadınlara günlük 1.5 saat olmak üzere emzirme izni verilir. Bu izin, çocuk 1 yaşına gelinceye kadar devam eder ve vakti çalışan tarafından belirlenir.

SSK Doğum Parası Şartları Nelerdir?

İş görmezlik ödeneği olarak da bilinen SSK doğum parası, 16 hafta boyunca verilmektedir. Ancak bu paranın alınabilmesi için bazı şartlar gereklidir. Doğum parası hesaplama 2018 yılında da merak edilen konulardandır. Doğum parası başvurusu yapmak isteyenlerin belli şartları taşımaları gerekir. Bu şartlar:



  1. Raporun başlama tarihinden itibaren, iş yerinde hala çalışıyor olarak gözükmesi gerekir. Doğum öncesi işten çıkmak, doğum parası almanızı engeller.
  2. Doğumun gerçekleştiği tarihten önceki 1 yıl içinde 90 günlük prim gün sayısı doldurulmuş olmalıdır.
  3. Doğum izni kullanılan zamanlarda (doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta) doğum parası ödenmektedir. Bu zamanlar dışında bu parayı almanız mümkün değildir.
  4. Düşük yapan anne adayları bu paradan yararlanamaz. Yani doğum parası almak için doğum yapmak şarttır.

SSK Doğum Parası Nasıl Hesaplanır?

Doğum parası hesaplama işlemi basit bir işlemdir. Son üç aylık brüt ücretin hesaplanmasıyla sonuca ulaşmanız mümkündür. Bu tutarı 90’a bölerseniz günlük maaş tutarınızı hesaplarsınız. Günlük brüt maaş üzerinden sonuca ulaşmak isterseniz, günlük tutarı 3’te 2’siyle hesaplamanız gerekir.

Doğum parası sorgulama işlemi yapmak da kolay yöntemlerden biridir. Doğum yaptığınız hastanedeki raporun e-Rapor sistemine işletilmesiyle sorgu yapabilmeniz mümkün olacaktır. Bu görevi hastanedeki personeller gerçekleştirecektir. Bu işlemin ardından iş yerinize başvurduktan sonra, raporunuzu onaylatmanız gerekir.



Rapor sistem üzerinden onaylanır. Raporun onaylanmasından sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu raporu inceleme altına alacaktır. SGK iş görmezlik raporlarını aksi durumlar olmazsa hemen onaylamaktadır.

SGK raporunuzu onaylarsa, ödeme talimatını PTT’ye verecektir. PTT üzerinden ödemenizi tahsile etmeniz mümkün olacaktır. Anne adaylarına devlet desteği projeleri gün geçtikçe çeşitlenmektedir. Doğum yardımı ile de doğum yapan kadınlar çocuk başına para almaktadır. İlk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL maaş ödemesi yapılır.

SORU SOR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YORUMLAR